Warme havermoutpap met noten en fruit

Voel je goed, eet meer vezels!

Ingrediënten

2 eetlepels havermuesli
2 eetlepels havermout
300 ml water
halve tl inulinepoeder
halve appel
handvol blauwe bessen
kwart blauwe bessen
kwart el appelstroop
beetje kaneel
handje ongebrande, ongezouten noten

Het is aan te raden om te wisselen met fruit en de appelstroop kun je vervangen door honing of nog beter, weglaten. En heb je geen inuline in huis, geen probleem. Je doet het dus gewoon zonder.

Bereiding

Je zet een pannetje op een laag vuurtje met daarin het water, de muesli, havermout, inuline, appelstroop en het kaneel. Dit goed doorroeren totdat het pap wordt. Afhankelijk van hoe dik je de pap wilt hebben doe je er nog wat water bij of havermout. Vervolgens giet je dit in een schaaltje, doe er de blauwe bessen bij, de noten en de ½ appel. De ander halve appel heb je vast al opgegeten.

Informatie

Dit ontbijt bevat veel vezels, eiwitten, mineralen en antioxidanten. Mede daardoor heeft het een lage glycemische lading, hetgeen betekent dat je bloedsuiker langzaam stijgt en je alvleesklier weinig insuline aanmaakt. Je kunt met dit ontbijt makkelijk 4 à 5 uur overbruggen tot je volgende maaltijd.

Heel makkelijk heb je de eerste 10 gram aan vezels voor die dag al binnen. Een volwassen persoon heeft tussen de 30gr en 40gr vezels per dag nodig. Wist je dat 90% van de Nederlandse bevolking dit niet haalt? Jij bent na dit ontbijt al aardig op weg om tot die overige 10% te horen.

Havermout bevat van nature geen gluten. Sommige meelsoorten bevatten van nature wel gluten, maar daarnaast worden ze vaak als verbeteraar extra aan producten toegevoegd. Het geeft elasticiteit aan een product en het bevordert het rijsproces. Gluten betekent “lijm”. Het nadeel is dat onze darmen de gluten niet goed verdragen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de andere, maar vast staat dat we er teveel van binnen krijgen.

Nog een mooie eigenschap van havermout is dat het vezels met de naam beta-glucan bevat. Deze vezel helpt je om je LDL-cholesterol te verlagen. Ook bevat het veel mineralen zoals, zink, magnesium en ijzer.