Kippenbouillon

Heerlijke basis voor kippen- of groentesoep

Ingrediënten

4 kippenpoten
2 grote uien
1 prei
2 winterwortels
bleekselderij
4 tenen knoflook
4 laurierblaadjes
6 kruidnagels
foelie
verse gember
1 kleine tl. zout
peper
sap 1/2 citroen
verse peterselie
bosui

Hou je wat over, vries het in. Altijd handig voor momenten dat je geen zin of tijd hebt om te koken.

Bereiding

Je haalt het vel van de kippenpoten en doet dit in een pan met 1200ml water. Je brengt dit aan de kook. Als dit aan de kook is haal je (indien aanwezig) het schuim eraf. Je zet het nu op een laag vuurtje. Ondertussen snij je de groentes in grove stukken en voeg je alles toe, samen met de kruiden. Je laat dit 1,5 tot 2 uur op het laagste vuurtje sudderen. Het sap van de ½ citroen voeg je halverwege toe. Het is belangrijk dat je zelf gaat proeven en zelf beoordeelt of er bijvoorbeeld nog wat peper, zout of foelie aan toegevoegd moet worden. Vervolgens zeef je alles zodat je bouillon overhoudt. Je zoekt het kip eruit en voegt dit bij het bouillon. Tot slot bij het opdienen voeg je fijngesneden peterselie toe.

Informatie

Dit is een basisbouillon gemaakt van verse ingrediënten zonder toevoeging van een pakje of zakje. Je voorkomt hiermee veel onnodige, hormoon verstorende ingrediënten. Voor mensen die pakjes of blikken soep zijn gewend, zal de smaak wennen zijn. De smaak is minder overheersend en als het goed is, veel minder zout.