Cake met blauwe bessen

cake van havermout en amandelmeel

Ingrediënten

100 gr havermoutmeel
100 gr amandelmeel
4 eieren
1 eetlepel koek/speculaaskruiden
snufje zout
rasp van 1 biologische citroen
sap van 1 biologische citroen
50 gr. (kokosbloesem)suiker
100 gr. roomboter
5 gram inuline
10 gram psyllium en glucomannan
1 zakje baksoda (= 1 tl. baking soda)
flinke handvol blauwe bessen
1 banaan of 1 eetlepel honing

Het standaard recept voor een cake is 1 deel meel, 1 deel suiker en 1 deel boter. In vergelijking tot dit recept van alles dus 200 gram. Ik heb ervoor gekozen om 50% minder boter te gebruiken en 75% minder suiker. Daarnaast heb ik extra vezels toegevoegd. De structuur van deze cake is dan ook veel compacter en iets droger dan een ‘standaard’ cake. Met dit tussendoortje verstoor je je bloedsuikers niet en eet je iets goeds voor je darmen. Kortom lekker en gezond genieten!

Bereiding

Havermoutmeel kun je kant en klaar kopen, maar zelf doe ik havermout in de keukenmachine en maal het fijn tot meel. Amandelmeel is gewoon in de supermarkt te koop.

Beide meelsoorten doe je in een beslagkom, je voegt hier het bakpoeder aan toe samen met het suiker, de koekkruiden, snufje zout, inuline en psyllium. Dit mix je met een vork even goed door elkaar. Klop vervolgens met de mixer op de hoogste stand de eieren er één voor één langzaam doorheen en de boter op kamertemperatuur (in blokjes). Voeg je gepureerde banaan toe of een scheutje honing. Als alles goed gemixt is voeg je de citroenrasp en het citroensap toe. Je mixt dit er nog even goed door.  Het geeft gelijk een reactie met de baksoda.  Daarom is het belangrijk om de blauwe bessen er snel door te spatelen en het beslag gelijk in de cakevorm te gieten en in de oven te zetten. (Indien je beslag te dik is, voeg een scheutje karnemelk, water of (haver)melk toe.)

Je bakt het in circa 55 tot 60 minuten in de oven af op 160 graden. Druk de blauwe bessen goed onder in het beslag anders verbranden ze. De temperatuur niet hoger zetten, omdat anders het amandelmeel verbrand.

Het voordeel van deze cake is dat je t.o.v. een ‘standaard’ cake meer vezels, eiwitten en langzame koolhydraten binnen krijgt. Hiermee verstoor je je bloedsuikerspiegel niet en krijg je een verzadigd gevoel voor de langer termijn. Ook je darmen zullen je dankbaar zijn met dit lekkere tussendoortje.

TIP

Als je zelf havermout fijn maalt tot meel, maak dan gelijk meerdere porties van 200 gram. Je hebt er maar één keer werk van en rommel :). Vervolgens doe je alle overige ingrediënten erbij, behalve de eieren, boter, citroensap- en rasp, de honing/banaan en de blauwe bessen. Doe dit in een goed afgesloten bak en als je dan een cake wilt bakken, hoef je alleen de overige ingrediënten nog toe te voegen en heb je binnen 10 minuten je cake in de oven staan!