Orthomoluculaire geneeskunde

In de orthomoleculaire behandelwijze streven we ernaar om met voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn om naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen, denk aan vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen, zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Bijvoorbeeld diabetes vraagt om een nauwe samenwerking met de reguliere zorg (arts, apotheker of therapeut).

Orthomoluculaire geneeskunde bij Margriet Jansen

Tijdens het intakegesprek informeer ik niet alleen naar lichamelijke klachten, maar ook naar mogelijke emotionele problemen (ontslag, scheiding, overlijden). Daarnaast wil ik nauwkeurig weten wat je aan voedingstoffen binnen krijgt. Door middel van laboratoriumdiagnostiek kun je laten onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in je lichaam aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld in bloed, speeksel, urine of ontlasting (feces) gemeten worden.

Met alle verkregen gegevens stellen we samen een behandelplan op en spreken we een of meerdere vervolgconsulten af waarin ik je verder begeleid en adviseer op het gebied van voeding, sport en beweging.