Veel van mijn patiënten zijn radeloos als het gaat om hun klachten. Ze zijn al diverse keren bij de huisarts of specialist geweest, maar die kunnen “niks vinden”. Toch heb je klachten en je weet niet meer wat te doen. In dit artikel neem ik als voorbeeld maag- en darmklachten, omdat dit zo ontzettend veel voorkomt in Nederland.

Tussen de 850.000 en 3,4 miljoen mensen in Nederland heeft last van onverklaarbare darmklachten!

 • Naar schatting heeft 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wordt de term spastische darm gebruikt. Even voor de beeldvorming, dat zijn tussen de 850.000 en 3,4 miljoen mensen. En dan zijn de mensen die niet met hun klachten bij de huisarts zijn geweest, nog niet eens meegeteld! De huisarts stelt de diagnose PDS wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen zijn gevonden maar klachten zoals buikpijn, diarree of verstopping en een opgeblazen gevoel, aanhouden;
 • In 2014 werd er bij 15.000 Nederlanders de diagnose dikkedarmkanker (tumoren in de dikke darm en endeldarm) gesteld;
 • 30.000 mensen in Nederland hebben colitis ulcerosa. Bij deze aandoening is het afweersysteem in de war, waardoor er ontstekingen ontstaan in de dikke darm;
 • In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen met de ziekte van Crohn: een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal.

(cijfers van maag-, lever- en darmstichting)

We kunnen niks ontdekken, u heeft een spastische darm

Ik zal je uitleggen waarom je arts in veel gevallen niks kan vinden. Dit komt omdat de onderzoeken die ze laten doen, gericht zijn om een ziekte te ontdekken. Bijvoorbeeld je komt met darmklachten bij je arts. Als ze geen aandoening aantreffen zoals colitis ulcerosa of morbus crohn, dan kunnen ze geen verklaring vinden voor jouw klachten. In dit soort gevallen wordt vaak gezegd dat je last hebt van een spastische darm. Maar een spastische darm is geen ziekte, maar een bedachte naam voor “onverklaarbare darmklachten”. Dit is even kort door de bocht, maar daar komt het in de meeste gevallen wel op neer. Daar ben jij niet mee geholpen. Je hebt immers nog steeds klachten. Je zult verderop lezen, dat ik andere, uitgebreidere onderzoeken aanvraag, die vaak wel (mede) je klachten kunnen verklaren.

We hebben het toch gevonden, u heeft galstenen

Als je te lang met “onbegrepen” klachten blijft doorlopen, ontstaat de kans dat er uiteindelijk wel iets wordt ontdekt. Bijvoorbeeld galstenen, waarbij mogelijk je galblaas wordt verwijderd. Gal wordt geproduceerd in je lever en de galblaas dient als opslagplaats. Na het eten van een vetrijke maaltijd treedt er een galblaasreflex op en wordt gal in je dunne darm uitgescheiden. Hier vermengt het zich met de voedselbrij en helpt bij de vertering van vetten. Naast dat een operatie risico’s met zich meebrengt heeft het verwijderen van de galblaas ook invloed op het verteringsproces. In een eerder stadium van klachten naar het voedingspatroon kijken verdient wat mij betreft de voorkeur. Hier geldt zeker de uitspraak “voorkomen is beter dan genezen”.

Preventief onderzoek

Er zijn bepaalde indicatoren die je kunt laten meten in ontlasting en bloed, die de kans op het ontstaan van galstenen (mede) kunnen bepalen. Het gaat om de vetvertering en de absorptie van voedingsstoffen. Deze waardes laat ik standaard meten in de ontlasting, naast andere basis bepalingen. (Wordt niet door een regulier werkend arts opgevraagd). Daarnaast is de hoogte van de triglyceriden (bepaalde vetten in het bloed) van belang. Zie verderop in dit artikel een aantal voorbeelduitslagen op basis van ontlasingsonderzoek.

Voedingstips ter voorkoming van galstenen

 • Eet meer vezels!;
 • Vermijd geraffineerde suikers. Zij verhogen de kans op insulineresistentie en daarmee ook de kans op het ontstaan van galstenen;
 • Vermijd transvetten en neem niet teveel verzadigde dierlijke vetten;
 • Verhoog de inname van plantaardige eiwitten en verminder de dierlijke eiwitten;
 • Verhoog je inname van omega 3 (visolie) ten opzichte van omega 6 (zonnebloemolie, margarine);
 • Verwerk regelmatig kurkuma in je eten;
 • Onze darmen, de energiefabriek van ons lichaam.

Zowel ziekte als gezondheid heeft zijn oorsprong in je darmen. De meeste mensen denken dat in de darmen alleen voedsel wordt verteerd en vervolgens poep je het overgebleven deel uit. Maar dat is tekort door de bocht. De darmen hebben meerdere functies:

 • Energie leveren
 • Afvalstoffen afvoeren
 • Regelen van het immuunsysteem
 • Hormonen aanmaken en aansturen
 • Communicatie met de hersenen

Gezien dit brede scala aan functies zul je begrijpen dat bij een verstoorde darmwerking, ook je hormonale systeem en immuunsysteem onder druk komen te staan. Dit artikel gaat over maag- en darmklachten, maar nagenoeg alle ziekte ontstaat in de darmen! Zowel lichamelijk als geestelijk.

De basis van een behandelingstraject wordt daarom gelegd met een ontlastingsonderzoek, naast adviezen over voeding en beweging. Het verschil met onderzoeken die een regulier werkend arts uitvoert, is dat ik andere onderzoeken aanvraag. Afhankelijk van jouw klachtenbeeld kijken we bijvoorbeeld naar de spijsvertering, de darmbacteriën, ontstekingswaarden, gisten en schimmels, parasieten, darmslijmvliesimmuniteit, glutenintolerantie of verdenking van overige voedingsintoleranties of histamine. Dit zijn onderzoeken die uit ontlasting zijn te bepalen. Maar ik vraag ook diverse bloed-, urine- of speekselonderzoeken aan, die je niet via je arts kunt aanvragen.

Op zoek naar de oorzaak

De moeilijkheid bij maag- en darmklachten is dat je klachten zeer breed kunnen zijn en ze per dag kunnen wisselen. Om zo goed mogelijk de oorzaak te achterhalen is kennis en inzicht van je gehele spijsvertering nodig. Van mond tot kont zal ik maar zeggen. Denk hierbij aan je maag, darm, lever, pancreas (alvleesklier) en galblaas. Een aantal voorbeelden van veel voorkomende klachten:

 • Opgeblazen buik na het eten;
 • Winderigheid
 • Dunne, brijige ontlasting
 • Ontlasting niet kunnen ophouden
 • Dagen niet kunnen poepen
 • Dunne ontlasting verliezen tijdens het laten van een wind
 • Krampen
 • Boeren
 • Maagzuur

Een paar voorbeelduitslagen

Deze uitslagen hoef je gelukkig niet zelf te interpreteren, maar zijn uitsluitend voor mij bedoeld om achter de oorzaak van jouw klachten te komen. Je ontvangt van mij de uitslag met uitgebreide uitleg in begrijpelijke taal 😉

Vertering

Bovenstaande uitslag geeft aan dat er onverteerde resten van koolhydraten (zetmeel) zijn gevonden en dat de pH waarde veel te basisch is. Er is zeer waarschijnlijk sprake van te weinig maagzuur en een tekort aan spijsverteringsenzymen. Veel mensen denken dat ze teveel maagzuur hebben en krijgen maagzuurremmers voorgeschreven. Echter de klachten van te veel maagzuur lijken op die van te weinig maagzuur. En geloof me, de meeste mensen hebben te weinig maagzuur en slikken vervolgens maagzuurremmers, hetgeen de klachten gaat verergeren.

Gisten

In dit geval is er candida ontdekt. Deze gist/schimmel leeft van nature in kleine hoeveelheden in de darmen. Normaal gesproken houdt een gezonde darmflora hem onder de duim, maar wanneer de darmflora niet voldoende aanwezig is of het werk niet goed kan doen, kan de gist uitgroeien tot de schadelijke schimmelvorm. De schimmelinfectie in je darmen kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, hoofdpijn, niet lekker in je vel etc. door de afvalstoffen die hij produceert. Hetgeen mede je klachten kan verklaren.

“Goeie” darmbacteriën

Bij deze uitslag zien we sterk verzwakte goeie darmbacteriën. Ter verduidelijking, de eerste rij geeft de hoeveelheid weer van de bacterie E(scherichia) coli. Er zijn in de ontlasting aangetroffen, 1000 kolonie vormende eenheden. (10^3 CFU)( 1,2). Het aantal hoort te liggen tussen de 1.000.000 CFU (1 miljoen) en 10.000.000 CFU(10 miljoen). (10^6 – 10^7) Deze bacterie ondersteunt o.a. het immuunsysteem en produceert stoffen die schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten tegen moeten gaan. Door op deze manier uitslagen te interpreteren, zoeken we naar de oorzaak van je klachten.

*1)10^3 spreek je uit als, “10 tot de macht 3” en betekent 10x10x10= 1000
*2) CFU= kolonie vormende eenheid

Parasieten

Parasieten komen overal voor; van het winkelwagentje en liftknopje tot de zandbak, in Nederland en in het buitenland. Het is dan ook niet de kunst om ze voor altijd te vermijden, maar om de eigen darmflora dusdanig te versterken dat de parasiet in de darmen niet kan uitgroeien tot een grote kolonie. Niet iedereen heeft last van deze parasiet; 70% van de mensen is drager en ongeveer 30% van de dragers heeft klachten. Deze verdwijnen dan helaas niet zomaar, en zolang de parasiet in de darmen zit is het lastig de eigen darmflora goed op te bouwen. Het is dus belangrijk om de parasiet zo snel mogelijk weg te werken.

Tot slot

Ik hoop dat ik met dit artikel meer duidelijkheid heb gegeven over de mogelijkheden die er zijn om achter de oorzaak van je eventuele maag- en darmklachten te komen. Het is geen eenvoudig en simpel proces, maar een puzzel. Soms wordt er snel resultaat geboekt, maar soms is de puzzel ingewikkelder. De onderzoeken, helpen met het vinden van de juiste puzzelstukjes om je van je klachten af te helpen en je zo weer regie over je gezondheid te geven.

Wil je graag meer informatie, mail dan naar info@margrietjansen.nl

Ik wens je een gezonde spijsvertering toe!

Gezonde groeten, Margriet.